BURDE VI VÆRE REDD KUNSTIG INTELLIGENS?

Kunstig intelligens er et tema vi hører mer og mer om. Det er et bredt område og man kan gjerne stille seg spørsmålet, hva er egentlig kunstig intelligens? Det kan oppfattes på ulike måter og derfor ha ulike definisjoner. Deloitte definerer kunstig intelligens som “teori og utvikling av datasystemer som er i stand til å gjennomføre oppgaver som vanligvis krever menneskelig intelligens”. Jeg synes dette var en enkel og grei definisjon. Senere i innlegget kommer jeg med flere eksempler på hva kunstig intelligens er. Kunstig intelligens omtales ofte som AI, en forkortelse for det engelske begrepet artificial intelligence.

 

I vår forrige forelesning med Arne Krokan lærte vi om nettopp dette, AI. Vi fikk sett flere eksempler på hvordan datasystemer overtar oppgavene våre – både de som allerede har gjort det og de som vil gjøre det i fremtiden.

 

 

Et eksempel er chatbots. Det er en chattende robot som svarer på spørsmålene dine. Chatbots er et nyttig hjelpemiddel for mange bedrifter. Det er som Proffcom skriver: “kollegaen som aldri trenger pause eller overtidsbetaling”. Dette er nettop en stor fordel, at den er tilgjengelig til enhver tid. Stadig flere bedrifter skaffer seg chatbots. Per i dag brukes det som et tillegg til de ansatte – menneskene er altså ikke erstattet. En chatbot forenkler arbeidet til de ansatte, samt sparer tid. Chatbotsene kan svare på mange spørsmål, men ikke alt. Kunden føres da over til en menneskelig ansatt.

 

Et annet eksempel som de fleste kjenner til, er face-ID på iPhone. Funksjonen mange av oss bruker til å låse opp telefonen. Vi kan også bruke face-ID på telefonen når vi blant annet bekrefter betalinger, logger inn på nett og i apper. Face-ID er noe som trolig vil bli brukt i flere settinger i fremtiden. Det kan eksempelvis være til å låse opp dører og til betalinger på nett.

 

Noe vi ikke har sett mye til enda, men som sannsynligvis kommer, er roboter som lager maten vår. Dette er allerede testet i flere land. I videoen under ser vi hvordan restauranten Creator lager burgere ved hjelp av kunstig intelligens. Hele prosessen med å lage burgeren blir gjort av denne roboten. Alex Vardakostas, en av grunnleggerne, forteller at de får laget de perfekte burgerne takket være roboten.

Teorien om at roboter vil overta for oss mennesker kan høres skremmende ut. Sett i det store bildet tror jeg vi alle egentlig er takknemlig for den teknologiske utviklingen. I alle fall etter vi har fått disse nye, “smarte” løsningene i livene våre. Vi kan ta smarttelefonen som et eksempel. Det er en gjenstand de fleste har og som mange ikke klarer seg uten. Hadde det ikke vært for utvikling innenfor teknologi ville vi ikke hatt smarttelefoner i dag. Vi hadde ikke hatt iPhonen med alle sine funksjoner. Alle appene våre som hjelper oss når vi ikke finner veien eller når vi trenger oversettelse av språk. Utviklingen av kunstig intelligens er med på å forenkle ulike situasjoner i livet vårt.
 

Jeg har funnet en artikkel på NRK sine sider som heter “Vil robotene ta over og drepe oss alle?”. Her var det noen gode poenger for hvorfor vi ikke skal være redd kunstig intelligens. Jeg synes forsker Morten Goodwin setter et fint perspektiv på det med sitatet under. Nettopp det at det er en hel del andre ting å frykte før vi skal frykte kunstig intelligens. Det blir også nevnt at Tesla-gründer Elon Musk har vært skeptisk, og uttalt at AI kan føre til tredje verdenskrig. Goodwin argumenterer mot med at det er langt igjen før den kunstige intelligensen overgår menneskets intelligens. Det er tross alt dataprogrammer som mates med informasjon for så å skjønne hva de skal gjøre i ulike situasjoner, samt at de må vite hva som er målet. De er altså avhengig av oss mennesker.

 

 

NRK

Alt i alt tror jeg kunstig intelligens høres mer skummelt enn det er. I tillegg til det faktum at utviklingen skjer nokså gradvis. Vi snakker gjerne om at alt skjer så raskt – det gjør det absolutt, men ikke så raskt at det blir for “overveldende” etter min mening.

 

Når det gjelder kunstig intelligens, kunne jeg skrevet en hel del. Det er som nevnt et bredt tema og mye forskjellig som skjer innenfor dette. Det er alt fra kunstig intelligens i forhold til kirurgi, selvkjørende biler, predikere utfall av saker og roboter som mennesker. Man kan også spørre seg spørsmål som om eksempelvis lærere kommer til å bli erstattet. Avslutningsvis ønsker jeg å nevne Amazon Prime Air. Det er en tjeneste hvor droner brukes til å levere mindre pakker innen 30 minutter. Den er fortsatt under testing, men det er fremtiden. Tenk hvor lettvint for oss som forbrukere. Igjen, det er med på å forenkle situasjoner. Jeg vil påstå at vi mennesker liker når ting enkelt.

 

Det er altså ingen tvil i at kunstig intelligens vil påvirke oss i årene som kommer. Det er derfor særlig relevant for bedrifter å ha innsikt i denne teknologien, samt både fordeler og utfordringer ved dette. I mitt neste innlegg skal jeg se på hvilke sosiale konsekvenser kunstig intelligens kan gi.

 

– Maria 

 

Synes du utviklingen av kunstig intelligens er skremmende?

 

Kilder:

2 thoughts on “BURDE VI VÆRE REDD KUNSTIG INTELLIGENS?”

  1. Hei Maria!
    Dette var et veldig, veldig godt innlegg! Jeg har ingenting å komme med her, bare en oppfordring til å fortsette akkurat slik som du har gjort her med kildehenvisning, egen vri, referanse i løpende tekst, video, bilde, sitater ++
    Strålende!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *