BYGGE ELLER 3D-PRINTE DITT NESTE HUS?

Arne Krokan har presentert oss for flere typer muliggjørende teknologier. En av dem er 3D-printing, noe jeg synes er veldig fascinerende. Jeg derfor sett nærmere på denne typen teknologi og hvordan denne utviklingen påvirker oss.

 

Først, hva er 3D-printing?

3D-printing, også kalt additiv produksjon, er å lage tredimensjonale objekter i fast materiale fra en digital modell. Dette utføres da av en 3D-printer. Det er så mangt som kan printes. Det kan være alt fra klær, mat, organer, hus til høreapparat. Utviklingen av denne teknologien startet allerede på 1980-tallet. I starten var 3D-printing gjerne brukt for å lage prototyper og lignende. Etterhvert som utviklingen har gått videre, blir stadig nye ting mulig. 9News skriver at det var først i 2009 at det kom på et forbrukernivå.

 

Så, hva skjer den dagen vi kan printe ut det vi vil hjemme? Er fremtiden at vi kjøper tegninger av varer på nett, for så å printe det ut selv? Det høres jo veldig lettvint ut, men hva skjer da med de ulike aktørene i samfunnet?

 

 

Hvilke konsekvenser fører dette til?

Det er ingen tvil i mange vil påvirkes av denne teknologien. Først og fremst bedrifter og transportører. For produksjonsbedrifter kan det føre til endring i produksjonsprosesser, som mindre produksjonstid, mindre svinn i materiale og lavere arbeidskostnader. Eksempelvis i en bedrift hvor de trenger ulike deler til produksjonen kan bedriften ha tilgjengelig en 3D-printer og lage deler etterhvert som de trenger de, fremfor å ha et lager med mer enn de trenger. Dette betyr også ny organisering av de ansatte. 3D-printeren kan ta jobbene til mange eller gi dem andre arbeidsoppgaver.

 

Et annet scenario er at alt flyttes til nettet. At varene selges som digitale filer og kunden printer ut selv. Videre vil dette særlig påvirke transportører dersom det ikke er noe behov for transport lenger. Arbeidsplasser vil forsvinne og de ansatte må finne seg nye jobber. Man kan også spørre seg hva som skjer med de som driver med oppfølging og service av varer. Er dette oppgaver som vil forsvinne dersom forbrukere printer varene selv? Hvem har ansvaret dersom det skjer noe med det ferdige produktet? Er det forbrukeren, produsenten av 3D-printeren eller bedriften “produktet” er kjøpt av?

 

Lurer du på hvordan 3D-printing fungerer i praksis? Sjekk ut denne videoen!

3D-printede våpen

Når det gjelder salg av varer som digitale filer, vil jeg trekke frem et interessant eksempel. Nemlig 3D-printede våpen. Er det riktig at disse skal være tilgjengelig for alle? I artikkelen “3D-printed guns in Australia: Everything you need to know” fra 9News, blir det skrevet om hvordan våpenaktivistene i USA vil påvirke Australia. 3D-printede våpen av plastikk kom i 2013, lansert av våpenaktivisten og amerikaneren Cody Wilson. Det kan jo stilles spørsmål ved hvor farlig denne pistolen faktisk er, men jeg synes det er mer skremmende hvor farlig den kan bli ettersom teknologien utvikler seg så raskt.

 

Problemet her blir altså om våpen plutselig er tilgjengelig for alle, uten noen slags lisens eller sikkerhetssjekk. Det er som det fremkommer i artikkelen, at Australia har klare lover for vanlig våpen, men ikke for 3D-printede. Det vil da være nødvendig å utvikle nye lover for dette ettersom utviklingen går så raskt og nye ting blir til, samt nye dilemmaer om hva som er rett og galt. Man må få på plass lover som regulerer dette. Det samme gjelder skatt og avgifter. Hva skjer med disse? Hvilke regler skal gjelde for de digitale filene?

3D-printing i Norge

I Norge er det flere bedrifter som driver med 3D-printing. Et eksempel på dette er FossTech, et ledende selskap innen mekatrontikk, kabler / kontakter og innkapsling av elektronikk for tøffe omgivelser. Markedene deres er innenfor havrom, forsvar, offentlige veier, fiskeri og havbruk. FossTech har et samarbeid med Canon og forteller om prosessen med 3D-printing i en video. Vanligvis kunne de ikke ta ordre på færre enn 50 enheter grunnet de høye produksjonskostnadene, noe som kunden aldri ville betalt for. Takket være 3D-printeren kan de nå ta ordrer på 5-10 enheter. Ved forespørsel fra en kunde kan de fullføre et prosjekt i løpet av 1-2 uker. Fra ide, til design, til skrivingen og til produksjon på denne tiden. De forteller at mulighetene for å tilpasse produktet er grenseløse. Det er lett å gjøre endringer og de har nå mulighet til å designe og produsere på kort tid.

 

Så hva kan 3D-printing føre til i Norge? Vi ser at det kan gjøre produksjonen mye enklere og mer kostnadseffektivt for mange bedrifter. Personlig tror jeg dette er en teknologi som vil utvikle seg gradvis her i landet. Jeg tror det er et godt stykke igjen før vi kommer dit at vi har egne printere og kjøper produkt som digitale filer på nettet.

 

Den største 3D-printede bygningen

I Dubai finner vi den største 3D-printede bygningen i verden, printet av Apis Cor. Tre arbeidere og en printer var det som trengtes for å bygge det. Et bygg som er 9,5 høyt og rommer 640 kvadratmeter. Innen 2030 planlegger Dubai at 1 av 4 bygninger skal være bygd ved hjelp av en 3D-printer. Dette viser hvor mye som faktisk er mulig med denne teknologien. Personlig var ikke 3D-printing noe jeg visste mye om fra før. Det er derfor veldig interessant å få et større innblikk i dette. Nedenfor ser du bilde av bygningen i Dubai underveis og som ferdigstilt. Om du ønsker å se video fra prosessen, kan du gjøre det her

 

 

Oppsummert

Vi ser altså at det er mange fordeler med 3D-printing. Det er blant annet kostnadseffektivt, fleksibelt, mer miljøvennlig og det fører til mindre svinn av materiale. Det kan altså gå raskt fra ide til produksjon. I likhet med alt annet er det også ulemper. Det vil kunne føre til at folk mister jobbene sine, at fysiske butikker forsvinner og vanskeligere markedsføring. Når det gjelder markedsføring, reflekterer det hvor viktig det er å holde seg oppdatert på utviklingen av ulike teknologier, som nettopp 3D-printing. Personlig tror jeg det blir viktigere og viktigere for enhver bedrift å ha fokus på digital markedsføring. Digital markedsføring er noe som tar bare blir mer sentralt ettersom teknologien fortsetter å utvikle seg og mye foregår på digitale plattformer.

 

– Maria

 

Hva tenker du om utviklingen av 3D-printing? 

 

Kilder:

3 thoughts on “BYGGE ELLER 3D-PRINTE DITT NESTE HUS?”

  1. We stumbled over here from a different web address and thought I
    might check things out.
    I like what I see so now i am following
    you. Look forward to going over your web page for a second time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *