KARI TRAA – KUNDEREISEN

Vi er nå inne i del to for dette semesteret i digital markedsføring. Denne delen omhandler sosial kommunikasjon i et bærekraftsperspektiv, ved foreleser Cecilie Staude. Her skal vi skrive en eksamen i gruppe, og i den forbindelse har min gruppe valgt å skrive om virksomheten Kari Traa. I dette innlegget vil jeg se på hva som kjennetegner kundereisen til Kari Traa sin målgruppe.

 

Bilde: NTB

Kari Traa og deres målgruppe

Mange av oss kjenner nok godt til merkevaren Kari Traa, grunnlagt av freestylemester Kari Traa. Det hele startet i 2002 da hun gjorde om hobbyen sin til forretning. Kari brukte nemlig tiden sin mellom trening og konkurranser på å strikke egne luer og satte et personlig preg på skiklærne sine. Hennes ulike kreasjoner ble etter hvert populær blant venner og skifrender. 

 

Ved hjelp av Snl sin definisjon av målgruppe, kan vi definere det som: “Innen markedsføring er målgruppe en gruppe personer som en kommunikasjons- eller markedsføringsinnsats er rettet mot. Målgrupper velges ut etter bestemte kriterier som kjønn, alder og bosted. Det kan også være pyskografiske kriterier som holdninger, personlighet og livsstil, eller atferdsmessige kriterier som brukshyppighet og merkelojalitet.”

 

Så, hvem er målgruppen til Kari Traa? I et intervju med nettavisen forteller Kari at målgruppen deres er kvinner med mental alder mellom 20 og 30 år. Hun påpeker at dette også er klær for alle fargeglade kvinner. Freshe farger har stått sentral hos Kari Traa. De er kanskje aller mest kjent for sine ullundertøy i rosemønster, men har også mye annet. Kari Traa tilbyr alt fra et bredt utvalg klær til sko.

Kundereisen 

Staude snakket en del om kundereisen i første forelesning. Enkelt forklart er kundereisen den prosessen kunden går gjennom i forbindelse med et kjøp, fra start til slutt. Vi deler denne prosessen gjerne inn i fem steg: problemerkjennelse, søkeprosess, vurdering av alternativer, kjøpsbeslutning og atferd etter kjøp. 

 

Kundereisen til Kari Traa sin målgruppe starter altså med at det oppstår et behov. Jeg vil forklare en potensiell kundereise ved hjelp av et eksempel. Eksempelvis Linn 25 år skal på hyttetur til helgen. Hun trenger et nytt sett ullundertøy. Behovet er oppdaget, og nå starter søkeprosessen. Linn søker rundt på Google og i sosiale medier. Etter hvert går hun over i steg tre, vurdering av alternativer. Ut ifra det hun har funnet frem til, står hun nå mellom Kari Traa, Devold og Swix.

 

Hun hører med venninnene om noen har erfaring med disse merkene. De fleste har gode erfaringer med Kari Traa. I tillegg er Linn er glad i farger og mønster. Hun ender derfor på Kari Traa. Da kommer hun til fasen hvor det tas en kjøpsbeslutning. Her tas beslutningen og kjøpet gjennomføres. 

 

Siste steg, atferd etter kjøp, handler om Linn sin opplevelse av ullundertøyet. Er hun såpass fornøyd at hun kjøper flere produkter og blir fast kunde? Kanskje følger hun dem på Instagram for å få med seg eventuelle nyheter og lignende. Eller sto det ikke til forventningene, og hun bruker det bare på den ene hytteturen? 

Kari Traa er blitt en godt etablert og kjent merkevare. I kundereisen til Kari Traa sin målgruppe vil jeg tro at man blir særlig påvirket av de rundt seg og hva man ser i ulike medier. Personlig har jeg flere produkter fra dem. Jeg husker fra da jeg først kjøpte noe, var særlig ullundertøyet noe “alle” hadde, og forsåvidt fortsatt har den dag i dag. Kari Traa skiller seg ut med sine farger og mønster, og når ut til målgruppen med dette.

 

Man får kjøpt Kari Traa hos svært mange sportsbutikker, både i fysisk butikk og på nett. Dette gjør prosessen enklere for kunden. I tillegg er de blant annet på sosiale medier som Instagram og har en god nettside. Dette gjør at de er tilgjengelig for kundene og har gode informasjonskanaler, noe som er viktig for kundereisen.

 

Det å være tilgjengelig i sosiale kanaler blir bare mer og mer sentralt. Det kan skape mange fordeler for bedriften, som Line Lervik-Olsen påpeker: “Markedsføring i sosiale medier driver flere kunder til bedriftens hjemmeside, bedriften lærer kundene sine bedre å kjenne, det er kostnadseffektivt, bedriften kan skape sin egen nyhetskanal, og det kan bidra til å styrke merkelojaliteten.” 

 

I neste innlegg vil jeg se nærmere på Kari Traa i forhold til bærekraft, et svært spennende og relevant tema. 

 

– Maria

 

Kilder:

2 thoughts on “KARI TRAA – KUNDEREISEN”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *