HVORFOR BENYTTE SEG AV INFLUENSERMARKEDSFØRING

Denne artikkelen er opprinnelig skrevet av Gary Vaynerchuk. I dette innlegget vil jeg oversette og tilpasse den til å bli en norsk versjon.

 

Jeg har valgt Gary Vaynerchuk sin artikkel “What is influencer marketing? Guide on growing your business” da influensermarkedsføring er noe som bare blir mer og mer relevant. I tillegg synes jeg Vaynerchuk skriver på en måte som gjør det både lett og gøy å lese.

 

En guide til deg som ønsker vekst i bedriften – hva er influensermarkedsføring?

Markedsføring og hvor vi retter oppmerksomheten vår har endret seg drastisk det siste tiåret. Fra et ord ingen hadde hørt om for 20 år siden, til nå en godt etablert bransje. Influensermarkedsføring har virkelig kommet for bli. Det er nemlig en viktig markedsføringskanal for alle som ønsker at bedriften skal vokse.

 

Influensermarkedsføring er hovedsaklig en avtale mellom en merkevare og en person, hvor personen får betalt for å promotere merkevaren. Dersom man sammenligner, er ofte bevisstheten som gis av influensermarkedsføring underpriset. Når en influenser samarbeider med en merkevare, betales det ofte ikke bare for selve promosjonen, men også for annonsen / innholdet influenseren skaper. Dette kommer an på avtalen.

 

Influensermarkedsføring har et stort potensiale til å bedre markedsføringen til en merkevare, da menneskene som følger influenseren stoler på personen og deres meninger. Det er nettopp det influensere gjør – de bruker deres troverdige stemme til å påvirke sine følgere.

Dagens verdi av influensermarkedsføring

Influensermarkedsføring har hatt en økning i mange år. Ifølge Business Insider, er denne bransjen verdt i underkant av 15 milliarder dollar, og det vil bare fortsette å vokse. Dette er grunnen til at Gary anbefaler deg å teste ut og lære så mange plattformer som mulig. Hver plattform har sine egne egenskaper og kan ha et stort potensiale i avkastning dersom du finner den rette influenseren å samarbeide med. Instagram er den mest populære plattformen for influensere, og nesten 80% av merkevarer bruker denne når de har kampanjer på sosiale medier. Det betyr derimot ikke at du ikke skal vurdere andre plattformer også.

 

Influencer Marketing Hub oppgir at 36 % av bedrifter bruker YouTube til markedsføring. Videre bruker 24% Twitter og 12% bruker LinkedIn. Gary føler at kanaler som LinkedIn og TikTok gir mye underpriset oppmerksomhet, altså organisk rekkevidde. Det samme gjelder for nye apper, som Clubhouse. Det vil det være avgjørende å være tidlig ute med å bruke plattformer som gir mye oppmerksomhet.

 

Hvordan lage en plan for influensermarkedsføring?

Når du lager en plan for influensermarkedsføring må du tenke på hvem du ønsker å nå og hvor de retter sin oppmerksomhet. Gary har skrevet en del om underpriset oppmerksomhet tidligere. Det er det mest verdifulle å bruke budsjettet sitt på. Eksempelvis Clubhouse og LinkedIn har et stort potensiale ettersom folk bare er i begynnelsen av å se verdien influensere har på disse plattformene. Så, hva betyr dette for din bedrift?

 

Vi snakker gjerne om to typer influensere: makro og mikro. Mikroinfluensere har en mindre og mer spesifikk følgerbase. Det er bra for merkevarer som ønsker å målrette seg mot et spesielt publikum. Makroinfluensere har en stor følgerskare, men det kan ofte være vanskelig å oppnå kostnadseffektiv verdi, målrettet rekkevidde og engasjement. Det er grunnen til at mange merkevarer bruker mikroinfluensere og lykkes med det. 

Når det skal legges en strategi, velges gjerne de influenserne som har en engasjert følgerskare og som er konkurransedyktige på markedet. Velg influensere du stoler på og bygg en relasjon til dem, uansett om de har fem tusen eller fem millioner følgere. Det kan ofte være en fordel å ha tro på en mikroinfluenser som er på vei til å bli en makroinfluenser. Gary har tidligere skrevet om verdien av mikroinfluensere, så dersom du enda ikke er overbevist om at investering i mikroinfluensere er smart, så sjekk ut den artikkelen.

 

Når du har funnet en influenser, må du tenke på hva du ønsker personen skal gjøre. Ikke begrens deg til de plattformene de er på; influensere har et stort potensiale til å gjøre det godt på nye plattformer. Til alle gründere som har fysiske butikker: få en influenser til å komme til butikken og markedsføre produktene dine eller eksempelvis gjøre en Q&A. Kanskje du også kan gi influenseren mulighet til å bruke butikken som plass for “meet & greet”?

 

Når forskjellige mennesker hører ordene Supreme eller Kentucky Fried Chicken, vil alle tenke forskjellige ting. Merkevarer må stole på en influensers tolkning av eksemepelvis en milkshake eller et par sneakers. Det må være autentisk for dem. Dersom en merkevare ønsker å vokse, er det beste å ikke styre for mye. Ikke driv med “micromanagement”.

En merkevare bestemmer selv hvilken influenser den ønsker å jobbe med. Når influenseren først er valgt, må den personen få gjøre si “ting” – som nettopp er grunnen til at merkevaren valgte akkurat den personen i utgangspunktet.

 

ROI på influensermarkedsføring er 11 ganger større enn på digitale medier og 10 ganger større enn på betalte medier. Vær derfor ikke redd for å bruke litt penger, ettersom det mest sannsynlig vil lønne seg.

 

Hvordan budsjettere og forhandle?

Hva det koster å samarbeide med influensere vil variere, men en god “regel” er å spare så mye som mulig på budsjettet. Først og fremst, kan du spørre deg selv om du har prøvd å nå ut til alle i nettverket ditt og bedt dem promotere produktet ditt? Kanskje kjenner du noen få mikroinfluensere som gjerne vil hjelpe deg? Dette er en strategi som er viktig å huske på.

 

Mange kan føle at de “plager” sine nærmeste, eller ikke ønsker å være for offensive. Forhandlinger handler om selvbevissthet, å gi verdi og åpenhet. Dersom du har et lite budsjett, kan du tenke på hva annet du kan tilby dem. For å få verdi selv, må du gi verdi. 

 

Et hvert budsjett burde være verdidrevet. Så, hvordan skalere et budsjett basert på verdi, som du ønsker å få mest mulig ut av?

Ta kontakt med flere mennesker.

 

Det er det. Der finnes ingen magi. Alle influensere vil ta ulikt betalt og ønske forskjellige ting. Finn ut om de ønsker å promotere bedriften din mot et beløp eller om de er villig til å gjøre det så lenge de får produktene / tjenestene dine gratis. Det å skalere ting som ikke er skalerbare, kommer fra ren innsats.

 

Personlig ville Gary brukt 30-50% av budsjettet på influensermarkedsføring, ettersom det er svært kostnadseffektivt. Dette er basert på egen research og erfaring. 

 

Hvordan finne riktig influenser for din merkevare?

Når du har kommet frem til strategi og hvor mye du ønsker å bruke, lurer du kanskje på hvordan du bestemmer deg for hvem som er riktig influenser for deg og din merkevare. 

 

Denne er enkel: en kreativ og autentisk person som når ut med meningsfylt innhold til en relevant målgruppe. Sett bort i fra hva som er det mest kostnadseffektive, mener Gary at det at en person er “ekte” er viktigere enn noe annet. Det er noe du ikke kan måle. Her må du stole på intuisjon og kunnskap om influensermarkedet og merkevarens målgruppe.

 

Det finnes ulike verktøy som kan måle eksempelvis engasjement og avkastning (ROI) på samarbeidet, men dersom du ønsker å skape en langvarig og vellykket relasjon til en influenser, kan det ofte lønne seg å gå for å bare holde det “ekte”.

 

“Takeaways”

En oppsummering for de som bare scrollet til bunnen:

  • Influensermarkedsføring er noe som er veldig aktuelt.
  • Det er svært god avkastning (ROI) på influensermarkedsføring.
  • Strategien din bør omfatte måter å fange “underpriset” oppmerksomhet ved bruk av influensere, samt å ta i bruk nye plattformer.
  • For å finne den rette influenseren for din merkevare kreves det research, det å tørre å oppsøke folk og å kunne forhandle.
  • Basert på hvilken virksomhet du har, kan du gjerne benytte 30-40% av budsjettet på influensermarkedsføring.
  • Den rette influenser er kreativ, autentisk og ekte, og når ut med meningsfylt innhold til en relevant målgruppe.

Bonustips: Når du finner den rette influenseren, ikke driv med “micromanagement”!

Jeg ønsker også å inkludere en norsk kilde rundt dette. I en annonsert artikkel fra kampanje.com blir det gitt flere råd for å lykkes med influensermarkedsføring. Blant disse er å innhente innsikten du trenger, å definere målet med samarbeidet, “look & feel” og å evaluere samarbeidet i etterkant.

 

Det å ha innsikt i data, vil hjelpe deg til å velge en influenser som treffer ønsket målgruppe. I tillegg vil det være en fordel å undersøke hvilket type innhold som skaper mest engasjement. Videre er det greit å vite hva du ønsker å få ut av det, eksempelvis om det er salg eller oppmerksomhet. “Look & Feel” går på det at det skal være en naturlig og troverdig match mellom begge parter. Her er kjennskap til merkevaren og målgruppen noe som bidrar til om det vil fungere eller ikke, samt innholdet som skapes. Avslutningsvis er det viktig å evaluere i etterkant for å kunne ta med seg erfaringene videre. Da finner man ut hva som funket bra og hva som kan gjøres bedre. 

 

– Maria

 

Har du tanker rundt influensermarkedsføring?

 

Kilder:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *